Részleges vagy teljes fogsor

Részleges vagy teljes fogsor

_-totalna-proteza

Részleges vagy teljes fogsor

A fogorvosi műfogsor az elvesztett fogak és károsult szövetek helyetesítője. Az elkészített fogsorok hasonlítanak majd az Ön természetes fogsorához és megszépítik a mosolyát.

Kétféle műfogsor létezik: részleges és -teljes.

Teljes felső fogsor műanyag alaplemezzel – Műanyag alaplemezen elhelyezkedő műfogak alkotják a teljes felső fogsort (protézis), amely speciális kialakítása révén vákuumszerűen rögzül a szájüregben. Segítségével biztosítható a rágási funkció, visszaadja a fölső ajak formáját, és helyreállítja a beszédet is. Kb. 2 hét alatt készíthető el, többszöri rendelői próbát követően. Leginkább idős embereknél alkalmazott megoldás, amennyiben nem állnak rendelkezésre az implantáció feltételei.

_-Skeletirane-proteze

_-VALPLAST-proteze

Részleges alsó felső fogsor – A kapcsos rögzítéssel szemben sokkal előnyösebb a rejtett rögzítés, különösen fölső fogsornál. Nem látható, és erősebb rögzítést ad, ugyanakkor alkalmazása csak adott számú meglévő fog mellett megoldható, különben könnyen kimozdíthatná a rögzítéshez használt fogakat a helyükről.

A kivehető rész nagy pontossággal illeszkedik a ragasztott hídhoz – a rejtett rögzítés segítségével. Rejtett rögzítés csak fém alaplemeznél megvalósítható. A maradék fogaknak (min. két-két fog jobbra, ill. balra a középső tengelytől), amelyekre a hidat szándékozunk ragasztani, olyan teljes értékű fogaknak kell lenniük, amelyek nem mozognak.

A fogorvosi műfogsor indokai 

  • teljes műfogsor – az összes fog elvestése az álkapocsból
  • részleges műfogsor – egyes fogak hiányossága az álkapocsból
  • az arc és a mosoly megszépítése
  • a rágás, beszéd és emésztés javítása

A tervtől egészen az eredményig

A műfogsor elkészítési folyamata töbszörös jövetelt követel a rendelőbe és a páciens komoly hozzáállását is. Pontos állkapocslenyomatot vesznek, hogy elkészíthessék a megfelelő műfogsort. Szükséges eljárni a próbákra, hogy biztosítani tudják a megfelelő alakot, színt és illeszkedést. Az utolsó jövetel alkalmával a fogorvos átadja a műfogsort és elvégzi az utolsó símitásokat, hogy biztosítsa a kényelmes és természetes fekvést a szájüregben. Természetes az, hogy érezzük majd a nyál felgyülemlését, kezdeti töréseket egyes helyeken, a beszéd és a rágás nehézségeit. Ezek mind átmeneti panaszok, mert pár napon belül a környező izmok megszokják az új, idegen test alakját a szájban.

Megeshet, hogy kérni fognak még utólagos javítást, változtatást a fogsoron, de ezt ne restelje, sőt mielőbb mondja meg és látogassa meg fogorvosát.

A fogorvos felvilágosítást ad majd és tanácsot a fogsor helyes használatához, valamint ajánlatos 6 hónap után az ellenőrzés is. Fontos tudni, hogy az egészséges szájhigiéna és a helyes étkezési szokások hosszú ideig megőrzik az Ön műfogsorát.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.