Koronák

Koronák

Koronák

Amennyiben a fog koronája olyan mértékben sérült, hogy fogtöméssel vagy betéttel már nem lehet helyreállítani, akkor szükséges koronát felhelyezni.

Fémkerámia koronák

A leggyakrabban választott koronák közé tartozik. Előnye, hogy kevesebbet kell eltávolítani az eredeti fogból, és a korona ellenálló képessége a rágás alatt kifejtett erővel szemben is a legmegfelelőbb. A váz arany vagy fémötvözetből készül, mely kívülről teljes mértékben porcelánnal leplezett, így színe nem tér el a természetes fogszíntől. Tartósságuk miatt ritkán, vagy egyáltalán nem törnek el.

Cirkónium vázas koronák, hidak

A cirkónium vázas koronák esztétikailag a legtökéletesebbek. Rendkívül élethű és természetes hatást keltenek, erős, fehér színű cirkon vázának köszönhetően hidak is készülnek belőle. Előnye, hogy segít megőrizni a színét az így egészséges állapotát és színét későbbi elszürkülések nélkül.

Teljes kerámia koronák

Esztétikailag megfelelő, megtévesztésig hasonlít az eredeti fog színére és formájára. Ínygyulladás nem lehetséges, hiszen sima felületén minimálisan vagy egyáltalán nem tapad meg a lepedék. Nem tartalmaz kismértékben sem fémvázat, így fémallergia sem alakulhat ki. Hátránya, hogy gyengébb az előbbieknél, ezért főként frontterületre ajánljuk,és hidak nem készíthetőek belőle.

Műanyag koronák

Többségben ideiglenes műanyag koronákat fogpótlásnál alkalmaznak, pár napra, esetleg hétre, addig, amíg nem történik meg a végleges beragasztás. Céljuk, hogy a páciens számára komfortérzetet biztosítsanak, és védjék a lecsiszolt csonkokat különböző külső mechanikai hatások ellen.

Melyik esetben a legjobb megoldás a korona?

A fém-kerámia korona lehet egyetlen korona a fogon, vagy hídként helyettesítheti a hiányzó fogat. A rágási területen ez minden esetben tökéletes választás, ha a nevezett fémmel nincs allergiás reakció. A fogsor elülső részén is lehetséges használni, de manapság többen részesítik előnyben a cirkóniumot, mint fémmentes porcelán fogpótlást.

Koronák készítésének munkafázisai:

-a páciens vizsgálata, a diagnózis és a kezelési terv felállítása

-a fog előkészítése a koronához

-korona színének kiválasztása

-lenyomat készítése

-lenyomatok szuperkemény anyaggal való kiöntése

-a modellek artikulátorba történő rögzítése a fogorvos által készített e célra szolgáló minta alapján

-akorona megformázása

-az öntvény kibontása és kidolgozása

-a korona vázának próbája a szájüregben és az esetleg még szükséges kisebb korrekciók

-a korona végső kidolgozása: kerámia leplezés ráégetése és

– a korona ragasztása.

A fogorvos felvilágosítást ad és hasznos tanácsokat a továbbiakban, valamint ajánlatos 6 hónap után az ellenőrzés elvégzése is.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.

Krunice

Krunice