Klinikai fogszabályozás

Klinikai fogszabályozás

Klinikai fogszabályozás

Mi a fogszabályozás- illetve mi a fogszabályozási kezelés?

A fogszabályozás a fogak, a fogazat és az állcsontok helyzeti eltéréseinek kezelésével foglalkozik. A kezelés maga a fogszabályzó használatát igényli (fogszabályzó viselése a fogak kiegyenesítésére, helyreállítására), mely lehet rögzített és kivehető.

A konkrét fogszabályozási kezelési terv elkészítése komoly feladat a fogszabályozó szakorvos számára. Egyes esetekben szükséges a fogszabályzó használata előtt kihúzni egy – esetleg több fogat is. Ritkán műtéti beavatkozásra is sor kerül a szabályzó feltétele előtt annak érdekében, hogy az állkapcsot illetve a helytelen fogsort alkalmassá tegyék a fogszabályzó viselésére.

Miért van szükség a fogszabályozásra, illetve fogszabályozási kezelésre?

Nem csak kizárólag a fogak, a fogsor esztétikájának a kialakítása a fontos, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése, amelyek a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhatnak.

Három fő oka van annak, hogy valaki a fogszabályozási kezelést választja:

 • Esztétika szempontjából, a fogak kinézése és elhelyezkedése miatt
 • Visszaadni és megjavítani a fogak alapvető feladatait, illetve a fog- és a fogak egymás közötti viszonyát, és ezzel helyreállítani és javítani a táplálkozást és a beszédet
 • A kusza és a romlott fogak megjavítása, ugyanis sokkal nehezebb alaposan megtisztítani őket, aminek következményeként megjelenthet a fogszuvasodás és az ínybetegség. A kiálló fogak is könnyebben letörhetnek, a keresztharapás pedig, rossz irányú növekedést és egyenetlen fogsort eredményezhet

Mit várhat az első vizsgálattól?

A fogászati megelőző vizsgálatok fájdalmatlanok. A páciensek megismerkednek a környezettel, a műszerekkel, megbeszélik a kezelés árát és időtartamát, a cél az, hogy a későbbi kezelések alatt ne érezzenek félelmet. Első lépésként egy rugalmas anyaggal mintát vesznek a fogazatáról, ezen kívül rtg. felvétel is készül. Kis felvételeket készítünk egy-egy fogról abban az esetben ha a betegnek panasza van. A kép tájékoztatást ad az esetleges /caries/ fogszuvasodás mértékéről, a gyökerek állapotáról, a fogágy betegségéről. A felvétel szintén fájdalmatlan.

Mi következik ez után?

Az analízis után négy irányt vehet a kezelési folyamat:

 1. Még nem alkalmas a fogszabályzó használata és viselése. Egy bizonyos idő elteltével azonban, újra felkell keresni a szakorvosi rendelőt, illetve a fogorvost.
 2. A fogak egészségi állapota nem kielégítő. Ennek oka lehet a nem megfelelő szájhigiénia, illetve komolyabb fogszuvasodási problámák. A fogorvosi beavatkozások,- illetve a fogkő eltávolítása után megkezdődhet a fogszabályozási kezelés.
 3. Nincsen szükség a fogszabályozási kezelésre, hiszen az Ön fogai illetve annak elhelyezkedései megfelelőek.
 4. A fogszabályozási kezelés indokolt, és azonnal megbeszélhetik a kezelés időpontját és menetét.

Mit magyaráz el a fogorvos a kezelés megkezdése előtt?

 • A gyógyítás különböző lehetőségeit amelyek a legjobbak és a legmegfelelőbbek az Ön számára
 • Tényeket a kezelés illetve gyógyítás mellett-és ellen
 • A gyógyítás időtartamát
 • Mi az amit Öntől vár el a kezelés ideje alatt
 • Mikor kezdődik meg maga a kezelési folyamat

Itt igen fontos, hogy Ön is feltegye kérdéseit, megkérdezze fogorvosát arról ami még esetleg érdekli illetve érinti, és természetessen, hogy választ is kapjon rá. Ha elfogadja a javasolt kezelési tervet, a szakorvos beleegyezési szerződést írat álá, Önnel-a páciensel.

Mikor kezdődik meg a kezelés illetve gyógyítás?

Az a következőktől függ:

 • A fogváltástól. Maga a kezelési és gyógyítási folyamat a tejfogak illetve a mozgó fogak állapotától függ
 • A nem megfelelő szájhigiénia, illetve fogszuvasodási problámák befolyásolják a kezelési folyamat megkezdését
 • Függ a kezelés és a gyógyítás fontosságától. Például egyes szabálytalanságok és harapási rendelleneségek legsikeresebben a pubertáskorban kezelhetők. Velük ellentétben, más típusú kezeléseknél pedig várni kell amíg majdnem vagy teljessen megszünik az arc illetve állkapocs növekedése.

Ha bármilyen kérdése van, azt küldje el E-mailben vagy hívjon fel telefonon, kérjen időpontot, és látogasson el hozzánk a rendelőbe.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.