Implantológia – fog implantátum

Implantológia – fog implantátum

Implantológia – fog implantátum

Implantátumokkal kapcsolatos tanácsok

Gondolkodik –e, vagy esetleg döntött –e már a fogbeültetés, vagyis a fogászati implantátum segítségével történő beavatkozáról?

Bármilyen okból is történik de fogaink elvesztése komoly traumával jár. A tökéletes biztonságérzet mellett a fogimplantátum másik előnye, hogy esztétikai hatása is kitűnő. A fogimplantátum tehát a páciensek életminőségének javítását is szolgálja.
A fogbeültetés valójában nem fog-, hanem műgyökér-beültetést jelent. A beavatkozás előtt minden esetben felmérjük pácienseink állapotát, röntgennel pontosan feltérképezzük anatómiai adottságait, az egészségi állapotáról pedig anamnézis lap segítségével veszünk részletes információkat (fogorvos, szájsebész, maxillofacial sebész).

Általános megfontolások

A fogászati implantátum lehet részleges vagy teljes, a fogbeültetés (vagyis a beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése) minden esetben attól függ, hogy hány fogról van szó. A fogpótlás készítéséhez alkalmaznak hidakat vagy kivehető protéziseket. A fogimplantátum tehát alkalmas a kifejlett fogak pótlására, legyen szó akár egyetlen fog vagy a teljes fogsor hiányáról.

Az implantátum beültetése

Az implantátum beültetése a következő komponensekből áll:

 • Az implantátumtest (fog implantátum), mely beépül a csontba
 • a felépítmény, amely a fog koronai részét pótolja és a fog rögzítésére szolgál
 • híd vagy struktúra a protézis rögzítésére szolgál

Tudni kell azt is, hogy különbség van az egyrészes és a kétrészes implantátumok között. A kétrészes implantátumoknál a test, és a felépítmény külön részből áll. Az egyrészes implantátumoknál, az összekötő elem, vagyis a felépítmény és az implantátumtest egy részből áll. A kétrészes fogászat implantátum, ahogy a neve is mutatja két fõ részbõl áll. Az egyik a mûgyökér, ami a csontba kerül, a másik a felépítmény, ami a nyálkahártyán áthaladva a szájban található, erre kerül a fogpótlás.

Az implantátum anyaga

Alapvető követelmény, hogy szövetbarát legyen, az anyag formatartó tulajdonságú, nem korrodál, ellenáll a szöveti reakcióknak, és megfelelő szilárdságú a rá nehezedő rágóerővel szemben. A fogászati implantátum anyaga tisztaságú titán, amely a szervezet belső környezetébe beépülve nem okoz sem helyileg, sem általánosan károsodást, nem vált ki allergiás válaszreakciót a szervezetben.

Előfeltételek az implantátum beültetésére

Implantátum behelyezése foghiány esetén indokolt, amennyiben a foghiány esztétikailag, illetve funkcionálisan hátrányt jelent.
A kérdés megválaszolásakor figyelembe kell venni a páciens egyéni habitusát, általános egészségi állapotát és csakis a javallatok, illetve az ellenjavallatok pontos mérlegelését követően tudunk választ adni.

Kinek javasoljuk az implantátum beültetését?

 • Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn és aki ezt a megoldást választja
 • Ha nem szeretné lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép egészséges fogait
 • Ha a kivehető lemezes fogpótlását szeretné stabilabbá tenni
 • Ha kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne
 • Teljes foghiány esetén

Feltételek az implantátum beültetéséhez

 • Az állkapocs és a csontok kiválló állapota a rögzítés miatt
 • Elegendő és megfelelő hely a korona beépítéséhez
 • Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés
 • Teljessen kifejlett állkapocs

A beavatkozás módját az orvos dönti el a fent felsorolt feltételek alapján, és meghatározza az implantátum típusát.

Kontraindikációk

Egyes betegségek kizárják, a fogászati implantátum beültetést.

 • Az implantációt kizárják a vérképzőszervi és egyes véralvadási zavarok, egyes autoimmun betegségek, szteroid kezelés
 • Külön megemlítendő, hogy implantátum nem ültethető be azon páciensnek, akik csontritkulás kezelésére biszfoszfonát tartalmú gyógyszert szedett valaha vagy jelenleg is ilyen hatóanyagú gyógyszert szed
 • Az erős dohányzás is kizáró oka lehet az implantátum beültetésének
 • Az erős fogszorítás, fogcsikorgatás vagy a nem megfelelő szájhigiénia szintén az implantáció kizáró oka
 • A nem kezelt és karbantartott cukorbetegség (diabetes mellitus)
 • Szívelégtelenség
 • Egyes pszichiátriai betegségek

A dohányosoknál a hosszútávú siker elérés kisebb, vagyis az implantológusokok nem tudnak garanciát biztosítani implantátum sikeres beültetéshez.

Ellenjavanlatok

 • Rossz minőségű csontösszetétel
 • A fontos szerkezetek sérülésénél (ideg ágak vagy gyökerek, szomszédos fogak): megfelelő implantációs technika, megfelelő implantátum méret és különleges filmezési módszerek, ha szükséges kompjúteres technikák alkalmazása
 • Az állkapocs és a szájüreg nyálkahártyájának megbetegedései, fogszuvasodás, és a fog megbetegedésének kezelése
 • Helytelen harapás, illetve rágás (nagyon kevés hely a korona felhelyezéséhez)
 • Fogcsikorgatás (bruksizam): sín terápia
 • Az állkapocs fejlődése: még várni kell

Tehát egy egész helyi (lokális), biológiai, funkcionális- és anatómiai körülmény veszélyeztetheti a kezelés sikerét. Az ilyen körülmények azonban nem zárják ki a beültetés kivitelezését, de megfelelő előkészítést igényel. Alapos vizsgálat és az állapot valós fölállítása a sikeres kezelés előfeltétele.

Az implantátum előnyei

 • Egyetlen fog hiánya esetén nincs szükség a foghiányt határoló, szomszédos fogak lecsiszolására
 • Fixen rögzített hídpótlás készíthető olyan esetekben is, amikor a hagyományos eljárásokkal csak kivehető pótlás készülhetne
 • Nagyobb stabilitást és biztonságérzetet nyújt Önnek, mint a hagyományos fogpótlások
 • A fogimplantátumra készülő felépítmény kiváló esztétikai hatást biztosít és a rágófunkció szinte tökéletesen helyreállítható
 • • A fogászati implantátum megőrzi a csontot maga körül (foghiány esetén a funkciókiesés következtében a csont pusztulni, sorvadni kezd)
 • A kivehető fogsor stabilitását nagymértékben javítja (overdenture fogpótlás). Kellő számú fogimplantátum beültetésével, még teljes foghiány esetén is készíthető fixen rögzített körhíd

Rizikófaktorok

A döntést hogy beültessen –e fogászati implantátumot vagy sem, gyakran kíséri aggodalom. Elsősorban azért mert felmerül a kérdés a szövődményekkel kapcsolatban és még maga az implantátum elvesztésének a kérdése is megforul az ember fejében. Azonban az újabb terápiás implantátumoknak köszönhetően és a szakszerű beavatkozások miatt, a szövödmények és a kockázatok értéke ma már igen alacsony.

A kockázat az implantátum korai elvesztésére a nem komplikált eseteknél 5%. A sikeres beültetés szempontjából nagyon fontos a szakorvos tudása és a páciens személyiségének a pontos felmérése.

Műtét utáni komplikációk

Annak érdekében, hogy a posztoperatív komplikáció minnél tünetmentesebb és könnyebb legyen (a gyógyulási folyamat), a betegnek illetve a páciensnek nagyon fontos szerepe van. A következő leírásban fontos információkat olvashatnak ezzel kapcsolatban.

KÉSŐI SZÖVŐDMÉNYEK
Késői szövődmények igen ritkán jelentkeznek. Főleg azoknál a személyeknél jelentkeznek idült (krónikus) fertőzések formájában, akiknek az általános egészségi állapota nem kielégítő.

PERIIMPLANTITIS
Periimplantitis-nak nevezik az implantátum körüli lágyszövetek gyulladását, melynek klinikai képe a természetes fogak körüli gingivitishez hasonló. A gyulladásos folyamat az implantátum körüli csontszövetre is kiterjed, és annak lebomlását okozza. Az implantátumok periimplantitis miatti sérülése vagy elvesztése megtörténhet röviddel a beültetés után, jellemzően a műtétet követő egy hónapon belül. Ezt nevezzük korai sikertelenségnek.

Ennek oka lehet például az implantátum helyének nem megfelelő preparálása, hőkárosodása, ami az implantátumok körüli keményszövetek sérülését, nekrózisát okozza, de szerepet játszhat benne bakteriális kontamináció és a nem megfelelő szájhigiénia is.

AZ IMPLANTÁTUM KILÖKŐDÉSE ÉS ELVESZTÉSE
Kilökődött implantátum esetén, vagy ha az implantátum megmozdulna, mindenképpen fel kell keresnie kezelőorvosát. A sikertelen fogbeültetés, lényegében ugyanolyan mint a természetes fogak eltávolítása után, vagyis az eltávolított implantátum helyén a csont néhány hónap alatt teljesen begyógyul, visszaépül. Ilyenkor legtöbbször lehetőség nyílik az implantáció újbóli elvégzésére, megismétlésére.

Folyamat – Implantáció

A beavatkozás előtt fokozottan oda kell figyelni a szájüreg tisztántartására és a szájhigiéniára is egyaránt. Ha mód van rá a dohányzást abba kell hagyni. A fogak körüli gyulladást csökkenteni és gyógyítani kell, a cukorbetegségben szenvedőknél pedig a vércukorszintet ellenőrizni és kezelni. A fogszuvasodást pedig folyamatossan kezelni.

Csontpótlás – augmentáció

Az augmentáció célja a csontkínálat olyan mérvű megnövelése, mely lehetővé teszi, hogy az implantátum behelyezhető, illetve optimális csontmennyiségbe helyezhető legyen. Az augmentáció serkentést, feltöltést, feltöltődést jelent, mely a csont önregeneráló, saját magát újraképző mechanizmusainak felgyorsítását, illetve mennyiségi megnövelését jelenti.

Előkészületek a fogbeültetés előtt

Fogbeültetés előtt minden esetben röntgen-, szükség esetén CT-felvétel készül. A fogbeültetést steril műtőben, a legmagasabb higiéniai szempontokat figyelembe véve végezzük. A szájüreget fertőtlenítik a beavatkozás előtt. Az antibiotokum gyógyszerek szedése a beavatkozás ideje alatt, és után is ajánlatos. Ez által megakadályozzuk a bakteriális fertőzések kialakalulásást.

Fogászati műtét beavatkozás (implantáció)

A fogászati implantátumot helyi érzéstelenítésben, egy ambuláns szájsebészeti műtét keretében végezzük el. Az ínyen ejtett metszés után a fogimplantációs rendszerhez tartozó előfúrók segítségével elkészítjük az implantátum fészket a csontba. Ezután az implantátumot betekerjük a csontfészekbe, majd a sebet összevarrjuk. Az implantátumok az íny alatt rejtve a csontban gyógyulnak. A műtét után antibiotikum, valamint fájdalomcsillapító szedését rendeljük el pácienseinknek. A varratokat egy héttel a műtét után távolítjuk el.
A műtét utáni gyógyulási szakasz 3-6 hónapig tart. Ekkor az implantátum az íny alatt védve becsontosodik: csavarmenetei közé benőnek a csontsejtek, létrejön az osszeointegráció. Ez a csont-implantátum kapcsolat teszi lehetővé az implantátumok stabil rögzülését, és így lesz képes tartósan és károsodásmentesen elviselni a rá ható rágónyomást. A gyógyulási idő leteltével kerül sor az implantációs fogpótlás tényleges elkészítésére.
Első lépésben az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot szabadítjuk fel egy kis metszést ejtve, majd rákerül az ínyformázó csavar. Ennek a segítségével alakítjuk ki az ínyesztétikát a végleges fogpótlás körül. Ezt 2-3 hétig viseli a páciens. Ezután lenyomatot veszünk, majd a fogtechnikus elkészíti a végleges fogpótlást: koronát, hidat, vagy fogsort.

Későbbi kezelések és az implantátumok karbantartása

Nagyon fontos, hogy a fogbeültetés után a páciens ne egyen addig, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik. A fogbeültetés utáni napokban nem javasolt semmilyen megerőltető fizikai megterhelés. A fogbeültetés másnapjától fogmosás után szájöblítővel kell öblögetni, mely fertőtlenítő hatású, segít megelőzni a fogínygyulladás kialakulását, az egyes fogmosások között csökkenti a lepedékképződést.

A gyógyulási szakasz legalább három hónapig tart, ennél hosszabb gyógyulási időre általában a csontpótláson is átesett pácienseknek van szüksége, mivel náluk az implantátum csak a megfelelő csontszerkezet kialakulása után terhelhető. Varratszedésre a műtétet követő héten kerül sor.
A gyógyulási szakaszban az implantátum felszínén található apró mikropórusokba belenőnek a csontsejtek, így a három hónapos gyógyulási idő letelte után sor kerül egy második, kisebb, beavatkozásra is, mely során az implantátumot felszabadítják.

Az implantátum elvesztése

Az implantátum elvesztése gyakran összefüggésbe van az elégtelen szájhigiéniával. Néha azonban egyes egyedi tényezők például a dohányzás, vagy az egyén általános egészségi állapotának a változása is, okozhatja.

Ha bármilyen kérdése van, azt küldje el E-mailben vagy hívjon fel telefonon, kérjen időpontot, és látogasson el hozzánk a rendelőbe.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.