Gyökérkezelés

Endodoncia terápia

Lecenje korena zuba

Gyökérkezelés

Legtöbbször a fogak szuvasodása, sérülése, illetve egyéb okból történő elhalása miatt kerül sor a fogak, foggyökerek ilyen jellegű megtartó kezelésére a gyökérkezelésre. A fog keményszövetei (zománc és dentin) alatt a fog bélüreg ill. a fog hossztengelyében húzódó gyökércsatorna található. Egészséges fogak esetében ebben a csatornában helyezkednek el a fogat ellátó erek és idegek. Ezen szövetek segítségével tud a fog védekezni a különböző károsító hatásokkal szemben. Az itt található idegek révén érzékeljük a hideget, meleget és a fájdalmat.

A fogakat érő erős kémiai vagy fizikai ingerek a fogbél elhalását okozhatja. A fogbél elhalás leggyakrabban hosszú időn keresztül ellátatlan szuvasodások következtében jön létre. A fog szuvasodás következtében kialakult üregekbe a károsító lepedék lerakódik így az koncentráltan éri a fogbelet.

A fog egy ideig ellen tud állni a károsító ingereknek, azonban ha nem fordulunk időben fogorvoshoz a folyamat a fog elhalásához vezet, ami igen fájdalmas lehet. A másik leggyakoribb ok, ami gyökérkezeléshez vezet a fogakat érő trauma, ütés. Előfordulhat, hogy a fog elhalás tünetmentesen zajlik le, és az ínyen kialakuló pattanásszerű képződmény, valamint a fog szürkés elszíneződése figyelmeztet a fog bél elhalásra.

Ilyenkor nagyon fontos a figyelmeztető jeleket észrevenni, mert a tünetmentesen zajló gyulladás bármikor fellángolhat, és csonthártya vagy csontvelő gyulladás alakulhat ki. Ilyenkor a gyökércsatornában és a fogbél üregben a baktériumok szabadon szaporodhatnak, miközben a szervezetünk nem tud védekezni ellenük.

Mit jelent a gyökérkezelés

A fogbél elhalást követően gyökérkezelés válik szükségessé. A gyökérkezelés során, a gyökércsatornát feltárjuk, és speciális anyaggal kitöltjük. Ezáltal megszüntetjük azt a holtteret, amely az egykori fogbél helye volt, így megakadályozzuk, hogy ott baktériumok szaporodhassanak el. Ideális esetben az elkészült fog gyökértömés hermetikusan kitölti a fogbél csatorna teljes egészét.

A gyökérkezelés révén lehetővé válik a fog, vagy a gyökér megtartása, és az esetlegesen kialakult gyökércsúcs körüli gyulladásos folyamatok felszámolása. Az élettelen fogak kiszáradnak és törékennyé válnak, ami gyakran a fog eltávolításához vezethet. Ezért, különösen rágófogak esetében javasolt a gyökérkezelt fogakat koronával, vagy onlay fog betéttel ellátni. A gyökérkezelés sikerének záloga a gyökércsatorna hosszának pontos meghatározása.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés

Az első alkalommal röntgen felvétel segítségével megállapítjuk a gyökérkezelés szükségességét. Ezt követően helyi érzéstelenítésben feltárjuk a gyökércsatornát és eltávolítjuk az esetleges fogbél maradványokat. A gyökércsatorna hosszát digitális gyökércsatorna hossz mérő segítségével határozzuk meg. Hogy biztosak lehessünk benne, hogy a gyökércsatornában nem maradnak baktériumok, egy hétre gyógyszerrel töltjük fel a fog bél csatornát.

A második alkalommal a legtöbb esetben el tudjuk készíteni már a gyökértömést. A kezelés után a fog és a fogkörnyéke érzékeny és fájdalmas lehet, ami teljessen normális de gyorsan elmúllik.

Minden kezelési lépésnél pontos utasítást és hasznos tanácsot kap fogorvosától, az ellenőrzés pedig minden 6 hónap elteltével ajánlatos a fog megőrzése érdekében.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.

lecenje-korena-zuba