Fehér tömések

Fehér tömések 

Az elmúlt évtizedekben a “fehér” fogszínű tömések szinte teljesen kiszorították a szürke amalgám töméseket a modern rendelőkben. Az esztétikus kompozit tömésekkel láthatatlanul tüntetheti el egy jó kezű és képzett fogorvos a fogak defektusait. Azonban az ilyen tömések sem mindig hibátlanok, és ezek a tömőanyagok sem csodaszerek. Felhasználási határukat a fogorvosnak és a páciensnek sem árt ismerni, mielőtt ezt a megoldást választják szuvas illetve letört fog ellátására.

Biztosan sokan észrevették már, hogy fehér töméseik rendkívül esztétikusak, később azonban nagyon gyakran barna elszíneződés jelenhet meg körülöttük. Ezt a tömés és a fog határán kialakuló rés okozhatja. Ez azt jelenti, hogy a tömés szélén a szájüregből baktériumok a tömés alá képesek jutni, így az eredetelig gyönyörű tömés alászuvasodik. Ennek oka lehet a nem tökéletes elkészítés (az esztétikus fogtömés elkészültének lépéseit lent részletezzük), illetve a terület kifogásolható tisztítása a páciens részéről.

 

A fehér töméseket használják: 

  • a töredezett fogaknál
  • a romlott fogaknál
  • az elkopott fogaknál
  • néhány esetben az eltörött fogaknál
  • fogak közti hézagok kitöltésénél

Hogyan alkalmazzák a fehér tömést?

A beavatkozás minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, tehát fájdalommentes. Az első lépés a fog vitalitásának ellenőrzése. Megvizsgáljuk, hogy a fog ép- és érző-e. Ha az inger hatására hidegérzet jön létre, az a fogbél vitalitásának egyértelmű jele. Ellenkező esetben további vizsgálatok szükségesek (pl.: röntgenvizsgálat).

Az érzéstelenítő beinjekciózása előtt egy ízesített zsibbasztózselével fogorvosunk elzsibbasztja a fog körüli területet. Így már az érzéstelenítő injekció beadása is teljesen fájdalommentes, és ettől kezdve Ön nem érez semmit. A szuvas részt speciális fúrók segítségével távolítjuk el. A tökéletesen szuvasodásmentes (cariesmentes) üreg kialakítása érdekében ún. cariesindikátort használunk. Ez egy élénk színű oldat, amelyet vattagombóccal az üregbe juttatva megfesti a még szuvas részeket. Használatával biztosak lehetünk abban, hogy minden carieses szövettörmeléket eltávolítottunk. Miután kialakítottuk az üreget, leválasztjuk (izoláljuk) a területet vattarolnikkal vagy nyálrekesszel (kofferdám izolálás), valamint meghatározzuk az Ön fogaival harmonizáló fogszínt is. Az izolálást követően a zománcot egy speciális zselészerű anyaggal kondicionáljuk.

A végső lépések egyikeként elvégezzük a harapáspróbát, amely megmutatja, hogy megfelelő magasságú-e a tömés. Miután kialakítottuk a megfelelő magasságot, polírozzuk a tömésfelszínt. Ez fokozza a felszíni réteg szilárdságát, valamint tökéletesen sima felületet biztosítva csökkenti a lepedék megtapadásának valószínűségét. A polírozás a zománchoz hasonló ragyogást kölcsönöz a felszínnek, ezenkívül javítja a tömés széli záródását, így csökkentve a másodlagos szuvasodás kialakulásának esélyét.

Amalgám vagy esztetikus fogtömés? Melyiket válasszam?

A fehér tömés előnyei:

Az esztétikus tömések készítése során ún. kompozit (kerámia szemcsékkel töltött műanyag) tömőanyagokat használunk, amelyek az utóbbi évtized során nagyon jelentős fejlődésen mentek keresztül. A hagyományos amalgám tömésektől eltérően a fehér tömések készítése több időt vesz igénybe, precíz előkészítést és a technológiai előírások pontos betartását igényli a fogorvos részéről. E feltételek teljesülése esetén a fogszínű tömések átlagos élettartama 7 évre tehető, ami megfelel az amalgám tömés várható élettartamának.

Legfőbb előnyük a kiváló esztétikai hatás. Ezenkívül kevesebb foganyag feláldozását teszik szükségessé az előkészítés során, bizonyos esetekben pedig fúrás nélkül is lehetséges sérült fogfelszínek javítása, vagy a fogak formai korrekciója.

Az amalgám tömés:

Az amalgám összetevői közül a legnagyobb vitákat kétség kívül a higany alkalmazása váltotta és váltja ki napjainkban is. Egyes elméletek szerint a higany folyamatosan oldódik a tömésekből, így akár évekkel később is jelentkezhetnek a higanymérgezés tünetei. Nincs még egy, a fogászatban használatos anyag, mely az amalgámhoz hasonló vitákat váltott volna ki. Az amalgámot megjelenése óta számos kutató támadta, sokak szerint azonban, azóta sem készült még hozzá hasonlóan tartós anyag, mely különösen rágófogak esetében jelent hosszútávú megoldást a szuvas fogak kezelésére.

Napjainkban a fogászati amalgám összetétele, a Fogorvos Világszövetség (FDI) leírása szerint a következő: 50 százalék folyékony higany 50 százalék fémpor, mely legalább 65% ezüstöt, legfeljebb 29% ónt, legfeljebb 6% rezet, legfeljebb 2% cinket és legfeljebb 3% higanyt tartalmaz.

Jól záródó amalgám tömés cseréje akkor indokolt, ha esztétikailag zavaró, vagy az amalgámmal szembeni érzékenység (higany) gyanítható. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a modern fogorvoslás ma már arra törekszik, hogy minél kevesebb fém legyen a szájüregben.

Jelentkezzen be a vizsgálatra!

Lépjen kapcsolatba velünk és jelentkezzen be a vizsgálatra. Bármilyen kérdés esetén örömmel állunk rendelkezésükre.